четвер, 15 вересня 2022 р.

Вимоги до репозитарію даних від PLOS

Як приклад, PLOS виставляє наступні мінімальні критерії до репозитаріїв даних.

Подання наборів даних має бути відкрито всім дослідників, чиї дослідження відповідають науковій сфері репозиторію. Список PLOS не включає репозиторії, які накладають географічні або афілійовані обмеження на надсилання наборів даних.

Репозиторії повинні призначати стабільний постійний ідентифікатор (PID) для кожного набору даних для публікації, наприклад цифровий ідентифікатор об'єкта (DOI) або інвентарний номер.

Репозиторії повинні надавати можливість доступу до даних за ліцензіями CC0 або CC BY (або їх еквівалентам із не менш суворими обмеженнями). Зокрема, не повинно бути жодних обмежень на похідні або комерційне використання.

Репозиторії повинні робити набори даних доступними для всіх зацікавлених читачів безкоштовно та без вимог реєстрації, які надто обмежують доступ до даних. PLOS не рекомендуватиме репозиторії, які стягують плату за доступ читачів або плату за передплату.

Репозиторії повинні мати довгостроковий план управління даними (включаючи фінансування), щоб гарантувати, що набори даних будуть підтримуватись у найближчому майбутньому.

Репозиторії повинні демонструвати прийняття та використання у відповідному дослідницькому співтоваристві, наприклад, за допомогою використання репозиторію для депонування даних для кількох опублікованих статей.

Репозиторії повинні мати запис на FAIRsharing.org, щоб їх можна було пов'язати із записом PLOS.

Якщо ви вважаєте, що ваш репозиторій відповідає вищезазначеним критеріям, надішліть електронного листа на адресу data@plos.org.

Немає коментарів: