середу, 14 вересня 2022 р.

Відкрита наука у Литві

Литовська наукова рада у 2016 р. 29 лютого за рішенням №. VIII-2 затверджено «Керівні принципи відкритого доступу до наукових публікацій та даних». 

Керівництво передбачає наступні аспекти відкритого доступу до наукових даних: 
  • Керівник проекту повинен забезпечити збереження даних, отриманих під час реалізації проекту, у цифровому форматі, а після закінчення проекту - передати до закладу для зберігання та/або здавання в кеш. 
  • Дані повинні зберігатись не менше 5 років після закінчення проекту. 
  • Виконавці проекту, в ході якого збиратимуться дані, мають надати план керування даними у додатку. План управління даними можна переглянути під час проекту. 
  • Витрати, понесені протягом проектного періоду для реалізації плану управління даними, можуть бути покриті за рахунок коштів проектів, що фінансуються Радою, та включені до кошторису витрат за проектом. 
  • Дані, що лежать в основі наукових публікацій, згаданих у Розділі IV Керівних принципів, мають бути у відкритому доступі одночасно з публікаціями. 
  • Ці дані мають бути доступними в кешах або іншими способами, зазначеними видавцями публікацій, та пов'язані з відповідними публікаціями.
Реєстр політик архівування кешу відкритого доступу RoarMap містить список політик відкритого доступу до університетів, науково-дослідних інститутів та фінансових установ з усього світу. У реєстрі зареєстровано 11 правил відкритого доступу (дані 05.08.2020), затверджених литовськими установами.

Немає коментарів: