понеділок, 19 вересня 2022 р.

Як ліцензувати відкриті дані?

-Я хочу поділитися своїми даними. Як мені їх ліцензувати?

-Спочатку подумайте, кому належать дані - спонсору дослідження або закладу, в якому ви працюєте? Потім подумайте про авторство. Застосування відповідної ліцензії до ваших даних має вирішальне значення для того, щоб зробити їх придатними для повторного використання. 

Дані є відкритими, якщо виконуються такі умови:
✓ відкрита ліцензія Creative Commons;
✓ відкритий доступ;
✓ відкритий машиночитний формат.

Деякі з найбільш поширених ліцензій:

CC0 (No Rights Reserved) права не захищені, суспільне надбання. CC0 може бути особливо важливим для обміну даними та базами даних, оскільки в протилежному випадку може бути неясно, обмежено дані та бази даних, засновані на фактах, авторським правом чи іншими правами. Бази даних можуть містити факти, які самі по собі не захищені законом про авторське право. CC0 рекомендується для табличних даних і баз даних і використовується сотнями організацій. Особливо рекомендується для наукових даних. Хоча CC0 за законом не вимагає від користувачів даних посилань на джерело, це не знімає моральної відповідальності в зазначені авторства, як це прийнято в наукових дослідженнях.

CC-BY (Attribution) - зазначення авторства. Ця ліцензія дозволяє іншим поширювати, мікшувати, створювати та використовувати вашу роботу (також у комерційних цілях) за умови, що вони вказують вам авторство оригінального твору. Це сама зручна пропонована ліцензія. Рекомендується для максимального поширення та використання ліцензійних матеріалів.

CC BY-SA (Attribution-ShareAlike) - ця ліцензія дозволяє іншим мікширувати, створювати та використовувати вашу роботу навіть у комерційних цілях, за умови, що вони посилаються на вас, і ліцензують свої нові твори на тих же умовах. Цю ліцензію часто зрівнюють з ліцензіями на безкоштовне та відкрите програмне забезпечення з авторським правом. Усі нові роботи, засновані на вашій, будуть мати ту ж ліцензію, тому будь-які виробничі також дозволяють комерційне використання. Це ліцензія, яка використовується у Вікіпедії, і вона рекомендована для матеріалів, які відтворюються від включення контенту з Вікіпедії та проектів з аналогічною ліцензією.

CC BY-NC (Attribution-NonCommercial).  Ця ліцензія дозволяє іншим мікширувати, створювати та використовувати вашу роботу в некомерційних цілях, і, хоча їх нові роботи також повинні визнавати вас і бути некомерційними, вони не зобов’язані ліцензувати свої продуктивні роботи на таких умовах.

Для отримання додаткової інформації про ліцензування  відкрийте Ліцензування.

Немає коментарів: