вівторок, 30 листопада 2021 р.

Еліс Сіболд: передісторія роману

Цікаву (і дуже трагічну, насправді) історію розповім вам сьогодні. Ви читали книги американської письменниці, автора бестселерів та лауреата літературних премій Еліс Сіболд? Може дивилися фільм за романом "Милі кістки" - він наробив галосу? Я читала книгу - непогано, однак не те, що буду всім пропонувати почитати. Але життєва історія, яка стала підгрунтям для творчості авторки, мене зачепила більше.

Ще будучи молодою студенткою, в житті Еліс сталася страшна подія - вона зазнала нападу насильника. П'ять місяців по тому, дівчина зустріла на вулиці темношкірого чоловіка, в якому вона впізнала свого кривдника. Еліс звернулася до поліції, але вона не знала імені цієї людини, і під час огляду місцевості його не знайшли. Офіцер припустив, що це міг бути 20-річний Бродуотер, якого бачили у цьому районі.

Однак після арешту Броудуотера Сіболд не змогла впізнати його, вказавши спочатку іншого чоловіка. Пізніше вона пояснила це тим, що ці двоє чоловіків виглядали схожими один на одного. Проте Бродуотер був засуджений у 1982 році на підставі двох доказів: Сіболд таки впізнала його, а експерт визначив, що Бродуотер пов'язаний із злочином, на підставі мікроскопічного аналізу волосся (аналіз, який зараз не застосовується через його недостовірність).

Чоловік провів ув'язнення 16 років і був звільнений у 1998 році. Після звільнення він все ж таки залишився в реєстрі осіб, які вчинили сексуальні злочини, що ставило хрест на його майбутньому.

У 1999 році Еліс опублікувала мемуари "Щаслива", в яких описала, все, що з нею сталося. Книга мала величезний успіх, і в 2002 році Сіболд випустила ще одну книгу (на ту ж тему) "Милі кістки", яка стала світовим бестселером і була екранізована.

"Щасливу" також планували екранізувати. Але в процесі роботи над сценарієм продюсер виявив у справі безліч нестикувань! Через 40 років розслідування було відновлено, і суд ухвалив, що Ентоні Бродуотер невинний! Судова помилка та людське життя...

Бродуотер весь тремтів та не зміг стримати сліз, дізнавшись про рішення суду. Всі ці роки він навіть не здогадувався, що ця історія надихнула Еліс створення бестселера, який зрештою врятував його репутацію.

"Я сподіваюся, що Міс Сіболд вийде і скаже: Слухай, я зробила жахливу помилку. Просто вибачиться, - говорить він. - Я співчуваю їй, але вона була неправа."

Еліс Сіболд поки мовчить... 

Немає коментарів: