понеділок, 1 листопада 2021 р.

Відкриті ліцензії Creative Commons

В рамках Міжнародного тижня відкритого доступу УБА провела п'яте заняття антишколи університетських бібліотекарів "Відкриті ліцензії Creative Commons". Спікер заходу - пані Оксана Бруй, президентка УБА, директорка бібліотеки КПІ.

Перша частина виступу була присвячена питанням авторського права у контексті університетської практики. Обговорювалися необхідність оформлення у паперовому вигляді авторських договорів на кожний твір окремо. Крім того поняття "службовий твір" обов'язково повинно бути прописано у контракті всіх НПП  та договорі зі студентами (на бакалаврські та магістерськи роботи), це унеможливлює судові позови до університету. Бібліотеки часто мають проблеми з підписанням авторських договорів з викладачами з певних причин (надіслав документ електронною поштою, а прийти підписати договір часу немає) та взагалі не заключають договори зі студентами, що є грубим порушенням авторського права. А як щодо авторських договорів для самих бібліотекарів?
 
Зверніть увагу - самоархівування не потребує від бібліотеки договору! Це стосується викладачів, які самі викладають свої роботи,  та здобувачів, якщо вони самі чи кафедри загружають їх роботи Останнє - тільки у разі прописаного у договорі зі студентом поняття "службовий твір", на який немайнові права має університет, та наявності наказу по університету по роботі з запобігання плагіату, де прописаний механізм перевірки робіт та їх розміщення у репозитарії.

Відкриті ліцензії Creative Commons – це гнучка і справедлива система ліцензій щодо авторських прав, яка, з одного боку, захищає авторів, а з іншого — спонукає до вільного використання їхніх творів. Особливу актуальність ліцензії Creative Commons набули у контексті відкритої науки та відкритого доступу.  Друга частина доповіді була присвячена питанням історії ліцензії Creative Commons,  роботи з конструктором зі створення, законодавчого підгрунтя впровадження СС в Україні, необхідості ліцензування наукових вісників університетів під Creative Commons by 4.0.,  додавання СС в репозитарій. Можна ліцензувати, наприклад, обрати вільне використання з некомерційною метою, сам репозитарій, тобто вирішити проблему цілком. Це вирішує університет. Або можна настроїти ліцензії для авторів, які самостійно обирають СС. Неможна одночасно використовувати одночасно і копірайт, і СС!

Бібліотечні видання КПІ та УБА вже декілька років видаються під відкритою ліцензією. А ваші?

Переглянути відео: https://fb.watch/8-ykjJmfcb/

Почитати ще:
  1. Авторське право у видавничій діяльності наукових установ / О.Г. Вакаренко, Ю.М. Капіца/ Вісник Національної академії наук України. 2018. № 2. С. 97–106.
  2. Питання охорони авторського права у наукових виданнях (методичні рекомендації)/ Ю.М. Капіца, К.С. Шахбазян, Д.С. Махновський, О.Г. Вакаренко, А.І. Радченко, З.А. Болкотун. Київ: Академперіодика, 2017. 110 с.
  3. Капіца Ю.М. Видавничий процес і авторське право / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2019, № 16. С. 59-73.
  4. Шахбазян К.С. Політика видавців наукових журналів та монографій у сфері авторського права / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2019, № 16. С. 74-82.
  5. Капіца Ю.М. Охорона авторського права на наукові журнали та монографії у цифровому вигляді для забезпечення використання іноземними користувачами / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2018, № 15. С. 39-45.
  6. Капіца Ю.М. Директива ЄС про авторське право в єдиному цифровому ринку: нові виміри чи нові випробування? / Інтелектуальна власність, 2019, № 8. С. 6-22.
  7. Шахбазян К.С. Вимоги щодо охорони авторського права для розміщення статей наукових журналів у бібліографічних та реферативних базах даних Scopus, Web of Science, Index Copernicus International тощо / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2018, № 15. С. 46-52.
  8. Капіца Ю.М., Махновський Д.С. Укладання договорів між науковими установами, працівниками та видавництвами про видання наукових журналів і монографій / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2017, № 14. С. 43-50.
  9. Шахбазян К.С. Застосування в наукових публікаціях цитат із опублікованих творів, права на які належать іншим авторам / Наука України в світовому інформаційному просторі, 2017, № 14. С. 51-58.
  10. Капіца Ю.М., Шахбазян К.С. Застосування ліцензій відкритого доступу при розміщенні матеріалів наукових журналів в електронному середовищі / Наука України у світовому інформаційному просторі.― № 13, 2016.―C. 62–70.
  11. Капіца Ю.М. Використання знака охорони авторського права у наукових періодичних виданнях та монографіях/ Наука України у світовому інформаційному просторі.― № 13, 2016.―C. 49–61.
  12. Капіца Ю.М. Охорона авторського права при комерційному розповсюдженні або вільному доступі до електронних наукових видань у мережі Інтернет: вимоги, обмеження, досвід/ Наука України у світовому інформаційному просторі.― № 11, 2015.―C. 45–55.
  13. Капіца Ю.М. Тексти, музика, зображення, що створюються штучним інтелектом: до визначення моделі правової охорони/ Інформація і право. 2021. № 1(36). С. 45‒54 (pdf). 97 Downloads
  14. Рекомендації щодо застосування ліцензій відкритого доступу при розміщенні матеріалів наукових журналів та збірників наукових праць в електронному середовищі від 15.01.2018 (pdf) 263 Downloads
  15. Лист ЦДІВТТ НАН України від 15.01.2018 № 2/2018 щодо застосування ліцензій вільного доступу (pdf) 106 Downloads

Немає коментарів: