середу, 10 листопада 2021 р.

Юридична консультація: обов'язкова вакцінація

Відповідно до ст.68 Конституції України кожен громадянин зобов'язаний неухильно дотримуватися Конституції України та її законів.  

Ст.12 Закону України" Про захист населення від інфекційних хвороб" визначає перелік обов'язкових щеплень. Крім того, ця стаття встановлює, що працівники окремих професій, посад, діяльність яких може привести до зараження цих працівників та/або поширення інфекції, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти ІНШИХ інфекційних хвороб. В у разі відмови або ухилення від таких щеплень ці працівники відсторонюються від такої роботи. 

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим щепленням проти таких ІНШИХ  інфекційних хвороб встановлюється Міністерством охорони здоров'я. МОЗ України своїм наказом від 04.10.2021    N2153, зареєстрованим в Мінюсті 07.10.2021  за  N1306/36928, затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. До них  відносяться, зокрема, працівники закладів освіти і науки. 

Таким чином, хоча в переліку обов'язкових щеплень не названий саме ковід, є категорія "інші", тобто норми про обов'язкову вакцинацію від ковіду (або іншої інфекції) та щодо відсторонення працівника за невиконання цієї вимоги є цілком  законним.

Немає коментарів: