четвер, 25 листопада 2021 р.

Як зареєструвати ГО?

Часто для реалізації бібліотечних проєктів  потрібна співпраця з громадянськими організаціями, але іноді легше створити свою, ніж грати за чужими правилами.  

Як зареєструвати ГО

Подати документи можна у ЦНАПі або онлайн. Що для цього треба?

Крок 1. Вигадай назву – українською та англійською, повну та скорочену. Переглянути, чи є вже така назва можна на сайті Мінюсту.

Крок 2. Визнач мету та напрямки діяльності. Не розписуй мету детально, бо потім її потрібно буде перенести на реєстраційний бланк.

Крок 3. Створи статут. Це основний документ, який визначає діяльність ГО. Розробити цей документ можна за прикладом від USAID «Громадяни в дії». Статут обов’язково мають переглянути інші учасники, щоб не допуститися помилок.

Крок 4. Проведи установчі збори засновників. Засновників має бути мінімум двоє. Вони повинні бути повнолітніми та мати українське громадянство.

На установчих зборах треба підготувати протокол і вказавши дату та місце зборів, а також осіб, що брали в них участь. На зборах треба обрати голову та секретаря, визначити мету ГО, назву (українською та англійською, скорочену та повну), перечитати статут, обрати керівника ГО та людину, відповідальну за реєстрацію.

Крок 5. Підготуй документи. Після установчих зборів протягом 60 днів треба підготувати пакет документів:
заяву про державну реєстрацію,
протокол установчих зборів засновників,
реєстр осіб, які брали участь у зборах (у додатку разом з протоколом), який повинен бути пронумерований, прошитий та підписаний Головуючим та Секретарем зборів,
відомості про керівні органи і уповноважену особу, що відповідає за реєстрацію,
статут ГО (пронумерований, прошитий та підписаний засновниками)

Крок 6. Передай документи в ЦНАП. Під час реєстрації дають код доступу на сайті Міністерства юстиції, тому через 3 дні можна перевірити статус реєстрації ГО.

Паперовий витяг ЦНАП надсилає через 2 тижні, і після цього ГО почала оформлювати печатки та рахунок в банку.

Як стати керівником ГО

Керівника обирають на зборах члени ГО раз на 2 роки. Команда ГО має довіряти керівнику, адже він відповідальний за розвиток організації.

Якщо ти стаєш керівником вже існуючої ГО, то повинен зосередитися на розвитку та вдосконаленні. Якщо ж ГО нова, то завдання керівника – знайти людей, яким цікава її діяльність та створити сильну команду.

Потім потрібно координувати роботу, контролювати всі процеси та бути постійним генератором ідей.

Як долучитись до ГО

Зазвичай, щоб потрапити до громадської організації, треба заповнити анкету та пройти співбесіду. Часто ГО дають оголошення про пошук нових людей в команду, тому треба уважно слідкувати за анонсами в соцмережах, наприклад, на сайті Studway Diem.

Наприклад, щоб долучитися до ГО «Львівська майстерня організації подій» треба:
заповнити реєстраційну форму вступника,
пройти співбесіду з представником ГО,
пройти 1 місяць стажування,
отримати зворотній зв’язок від керівника відділу та написати про свої враження від роботи,
заповнити договір та отримати статус «волонтера ЛМОП».

Читай більше: 7 громадських організацій, до яких можна долучитись під час карантину

Звідси: https://studway.com.ua/yak-stvoriti-go-poradi/?fbclid=IwAR1qPka58KbTP0jIQAzuGZbQRrOLmzihyRL0nqt0ijn2D2gS1enjkPMV3VE

Немає коментарів: