четвер, 12 березня 2020 р.

Халед Хоссейні "Тисяча сяючих сонць"

Як жити в світі, де тебе можуть видати заміж в 15 років за 45-річного мужика, якого ти жодного разу не бачила? Коли жінці не можна виходити без чоловік з дому? Коли жінок не пускають в лікарні? Коли жінку навіть у власному будинку (та ні, в будинку чоловіка!) ні в що не ставлять, можуть бити і принижувати, а вона не може нічого з цим зробити? Тому що прав чоловік. Завжди. А жінка -
"...у чоловіка завжди винна жінка. У всьому"


Книга про світ, де жінка ніхто: у неї немає прав, немає голосу, не повинно бути своєї думки, нічого.  "Фантастика!",- скажете ви. А ось і ні, бо саме так живуть жінки в Афганистані. Впевнена, деякі моменти спілкування чоловіків з жінками нашого читача шокують до глибини душі. Зварила поганий рис - твій ріт буде набитий камінням, косо подивилася на чоловіка - тебе битимуть до знемоги. 
Маріам лежить, підібгавши коліна, дивлячись як крутяться за вікном сніжинки. Нана якось сказала їй, що кожна сніжинка - це сумний подих жінки. Зітхання піднімаються до неба, збираються в хмари і тихо падають назад на землю."Нагадують про жіночі страждання, - говорила Нана. - Ось так, покірливо, ми переносимо всі тяготи".
Маріам-незаконнонароджена дочка успішного бізнесмена, пізнала позбавлення з самого дитинства. Разом з матір'ю вона жила в хатині, побудованої її батьком далеко від людських очей.

В протилежність Маріам Лейла  - улюблена дочка вчителя, яка мріє про цікаве життя, має взаємне кохання. Здавалось - ось, може ж бути і інакше життся! Але війна, як завжди, все ламає.  І такі різні за віком, освітою, соціальним рівнем жінки виявляються пов'язані долею і ... спільним чоловіком. 

Відносини спочатку очікувано не складаються, адже Лейла молодша і красивіша, а найважливіше - здатна народжувати дітей для чоловіка. Але з часом двох жінок об'єднує боротьба проти війни і чоловіка-тирана. Ми бачимо людську суть, як вона є: жорстокість при впевненості у безкарності, покірність своєму обов'язку, який визначає для тебе суспільство, і найцінніше - те, як люди вміють підтримувати один одного в горі.

Таке полегшення я відчула по закінченні читання книги Халеда Хоссейні "Тисяча сяючих сонць" про складну та таку буденну як для азійського світу долю афганських жінок. Перш за все - за себе, за свою доньку. І таку вдячність батьку та чоловіку... Ця книга навчить вас цінувати те, що ви маєте, і тих, хто поки ще з вами поруч. Можливо, навчить не відступати і не опускати руки, а йти до своєї мети, битися, навіть коли результат заздалегідь відомий, і він не на вашу користь.

Немає коментарів: