вівторок, 9 лютого 2021 р.

Зміни до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»

Зареєстровано законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

У новій редакції:
✔️ Оновлений термінологічний апарат (наприклад, додані такі терміни, як «бібліотечний пункт», «електронна база даних», «електронний документ», «книжкова пам’ятка», «національна бібліографія» тощо).
Адекватні потребам людей завдання державного управління у бібліотечній сфері та функції центрального органу виконавчої влади у сфері культури.
Сучасна класифікація бібліотек. Чіткий перелік функцій бібліотек відповідно до міжнародних стандартів. Конкретизовані норми про спеціальні бібліотеки.
Норми щодо створення, реорганізації та ліквідації бібліотек приведено у відповідність до законодавства про юридичні особи. Ефективний та зрозумілий механізм реорганізації чи ліквідації публічних бібліотек, що має убезпечити їх від хаотичного закриття та спрямований на недопущення обмеження прав громадян на бібліотечне обслуговування.
Поняття піклувальної ради бібліотеки як дорадчого колегіального органу, основним завданням якого є сприяння розвитку бібліотеки.
Регулювання обмінних бібліотечних фондів.
Нормативний інструментарій для збереження бібліотечних фондів, особливо книжкових пам’яток, у тому числі шляхом оцифрування та відкриття широкого доступу до них за допомогою електронних бібліотек.
Створення та функціонування Національної електронної бібліотеки.
Посилення соціальних гарантій працівників бібліотек.

Ознайомитися із документом можна на сайті Верховної Ради https://cutt.ly/8kmGeS3

Немає коментарів: