пʼятницю, 10 січня 2020 р.

Робототехніка у бібліотеці


Лише сто років, а світ змінився невпізнанно.  У 1921 р. чеський письменник Карел Чапек вигадав слово «робот». У перекладі з чеської - «працівник», «чорнороб». У 1950 р Алан Тьюринг, математик з Кембриджу, публікують статтю в філософському журналі Mind, де розмірковує, чи може машина мислити.

1968 р. Центр штучного інтелекту в Стенфорді представляє публіці мобільного робота Shakey, здатного аналізувати свої дії.
1996 р. Honda представляє людиноподібного робота, здатного підніматися і спускатися по сходах і здійснювати складальні операції.

2010 р. У Китаї проходять перші Олімпійські ігри роботів.

2017 р. Андроїд вперше отримує цивільні права. На конференції в Ер-Ріяді (столиця Саудівської Аравії) роботу Софії надають громадянство країни, а вона у відповідь гаряче дякує владі.
  Изображение
Ось цікава статистика:
А чи потрібні роботи бібліотеці? Наразі відслідковуються дві тенденції використання робототехніки: на допомогу бібліотекарям або для користувачів.

Так, у столиці Фінляндії Гельсінкі після оновлення центральної публічної бібліотеки Oodi у 2018 р. тягають коробки з книжками три автоматизовані роботи. Щоб їх трохи олюднити та зробити на рівні з 54 працівниками бібліотеки, було запущено голосування на найкращі імена. Організатори одержали 250 пропозицій, і врешті перемогла ідея 10-річної дівчинки Аади — назвати їх іменами героїв дитячої книги, про яких знає майже кожен фін. Тепер це не просто роботи, а Тату, Пату й Веера.

Максін Блайвайс з роботом Вінсентом.
Вінсент і Ненсі, роботи серії NAO Evolution, дивують людей в публічній бібліотеці Вестпорта (шт. Коннектикут, США). Їх основна мета - формувати навички програмування, необхідні для створення таких машин. Вінсент і Ненсі можуть розпізнавати обличчя і визначати, звідки йде звук. Спеціальний режим «падіння» робить їх схожими на людей - після падіння вони можуть бурчати тощо. Вони навіть вміють «стосуватися» і «відчувати» предмети за допомогою датчиків сприйняття і тиску.

"Робототехніка буде наступним великим технологічним стрибком в нашому житті, і ми думаємо, що її потрібно зробити доступною для людей, щоб вони могли її вивчати, - каже Максін Блайвайс, виконавчий директор в бібліотеці Вестпорта. - З точки зору економічного розвитку і ринку праці, це важливо."

Публічна бібліотека Чикаго за сприяння Google придбала 500 роботів Finch для відвідувачів. Невеликі машини схожі на тарілку з колесами також навчають людей програмуванню.

До цієї тенденції долучилися і українські бібліотеки у Києві, Тернополі, Кропивницькому, Запоріжжі... Сучасні бібліотеки розглядають свою місію як надання вільного доступу до інформації, книг та технологій. Для користувачів бібліотеки заняття безкоштовні.

Немає коментарів: