вівторок, 3 вересня 2019 р.

Найкраща бібілотека світу за 2019 р.

Картинки по запросу OodiМіжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ IFLA назвала кращу в світі бібліотеку за 2019 рік. Почесного титулу удостоїлася побудована в 2018 році в самому центрі Гельсінкі фінська бібліотека Oodi. Розташована за два кроки від таких центральних столичних пам'яток, як фінський парламент, Музичний центр Гельсінкі і Центральний залізничний вокзал, бібліотека Oodi стала своєрідним столичним "туристичним магнітом".

Дуже цікаво, у чому секрет такої популярності? Книг замало, як на мене, - близько 100 тисяч. Але менш ніж за рік, що минув після відкриття, бібліотеку відвідали два з гаком мільйона громадян Фінляндії та гостей країни.

Витрати при будівництві бібліотеки склали 98 мільйонів євро. На що ж були витрачені кошти?

Фасад будівлі і стелю першого поверху облицьовані елементами з фінської ялинки.
На другому поверсі знаходиться читальний зал, де відвідувачі можуть сидіти як за столом, так і в кріслах-гойдалках або просто на підлозі. Це відмінне місце для читання: верхній поверх отримав назву «книжкове небо», бо там встановлені вікна від підлоги до стелі, прикрашені низькими білими алюмінієвими книжковими полицями, і рясні місця для сидіння. Щоб підкреслити світло і повітря, над полками стоять дев'ять живих дерев.


Картинки по запросу OodiКрім екологічного стилю життя бібліотека використовує сучасні технології та пропонує користувачам різноманітне технічне обладнання. До послуг відвідувачів - копіювальні машини, 3D-принтери, принтери з ультрафіолетовою печаткою, плоттери, різак по вінілу, швейні машини, оверлок, машина для вишивання, а також піаніно, барабанні установки і синтезатори. У бібліотеці можна взяти напрокат не тільки книги, а й відеоігри, караоке і навіть лижі або ковзани. До речі, книги з місця на місце перевозять спеціальні роботи.

А ще є ігрові кімнати, студії звукозапису, захоплююча тривимірна камера з освітленими стінами, кінотеатр і кілька концертних майданчиків.

Як повідомляють фінські ЗМІ, в конкурсі на кращу бібліотеку світу Oodi обійшла фіналістів з Нідерландів, Австралії і Новій Зеландії.

Джерело

Немає коментарів: