понеділок, 19 листопада 2018 р.

Температурний режим в бібліотеці

За Конституцією кожен з нас має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Аналогічна норма міститься у ст. 2 та ст.153 КЗпП. При цьому забезпечити такі умови має роботодавець. Він зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів. Важливе місце серед таких умов посідає мікроклімат приміщень, де головні ролі відіграють температура, вологість та швидкість руху повітря.

Показники мікроклімату регулюють такі нормативні акти:

СНиП 2.04.05-91 «Опалення, вентиляція та кондиціонування»;

●«Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99», затверджені постановою головного державного санітарного лікаря України №42 від 01.12.99 р.

Оптимальні мікрокліматичні умови забезпечують відчуття теплового комфорту та створюють умови для високого рівня працездатності. Згідно санітарних норм температура приміщень, де працівники виконують свої обов’язки сидячи і не потребують фізичного напруження має становити 22-24 С. В приміщеннях, де робота виконується сидячи, стоячи та супроводжується деяким фізичним напруженням, температура має бути 21-23 С.

А ось як бути, якщо температурні норми не досягають оптимальних?

Розроблений перелік заходів, які мають застосовуватися у таких випадках, як наприклад: виділення спеціальних місць для обігріву, чи забезпечення засобами індивідуального захисту (теплі одяг, взуття).

Але такі заходи дозволено у разових випадках, коли забезпечити оптимальний мікроклімат не можливо (наприклад прорив труби). Роботодавець не вправі вимагати працювати в холоді, адже за таких умов він порушує законодавство.

На практиці роботодавці не опалюють не тому, що не хочуть, а тому, що це занадто дорого. І альтернативою праці при доволі низьких температурах стає скорочення робочого часу та зарплати або скорочення штату. 

Немає коментарів: