середу, 16 березня 2016 р.

Пенсія для директорів НБ ВНЗ

Зміни до Закону України  «Про наукову і науково-технічну діяльність»
  З 16 січня 2016 року набрав чинності Закон України №848-VIIIвід 26.11.2015 року «Про наукову і науково-технічну діяльність», яким змінено порядок врахування заробітної плати при обчисленні розміру пенсії.
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року. При цьому враховуються суми заробітної плати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, незалежно від того, в скількох наукових закладах проходила трудова діяльність наукового працівника.
  В разі, якщо період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше як 60 календарних місяців, для обчислення пенсії враховується також заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.
Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60% суми заробітної плати такого працівника, на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.
Зміни щодо порядку виплати пенсій працюючим науковцям
   З 1 січня 2016 року працюючим пенсіонерам, яким пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", застосовується порядок виплати, що діяв впродовж 2015 року. Тобто, в період роботи  пенсіонера на наукових посадах:
-    якщо пенсія призначена до 01.10.2011 року – виплачується 85% розміру призначеної наукової пенсії;
-    якщо пенсія призначена після 01.10.2011 року - 85% розміру пенсії, обчисленого згідно Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";
-    на посадах, які дають право на призначення пенсії згідно законів України "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про судоустрій та статус суддів" -  85% розміру пенсії, обчисленого згідно Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";
-    на інших посадах– у розмірі 85% призначеного розміру наукової пенсії, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. 

http://pfu-km.gov.ua/index.php/20-uvaga/171-zminy-u-pensiinomu-zakonodavstvi-u-2016-rotsi

Немає коментарів: