вівторок, 5 травня 2015 р.

Декомунізація бібліотечних фондів

Більшість бібліотек ще в 90-і роки XXст. вилучили надмірну кількість екземплярів творів Леніна, матеріалів з’їздів КПРС, Пленумів і т.п. Складовою нашої бібліотеки у ті часи стали фонди бібліотеки Будинку політпросвіти, тож ми найцікавіше виділили у окрему колекцію (по 1 прим.), яка користується деяким попитом у істориків. Нагадаю, що відповідно до Ст.18 ЗУ ”Про бібліотеки і бібліотечну справу» (редакція від 01.04.2014): "Вилучення документів з бібліотечних фондів за ідеологічними чи політичними ознаками забороняється".
Тож і недавній ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (який ще чекає підпису президенту) ідеологію не забороняє - це в широкому сенсі неможливо, а тим більше не призиває вилучати книги:
Ст. 4.3. Заборона не поширюється на використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму в експозиціях музеїв, тематичних виставках, наукових, навчальних посібниках, підручниках та інших матеріалах освітнього і наукового характеру (за умови, що це не призводить до заперечення злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму), під час наукових досліджень та поширення їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб...
Усі, хто відчуває потребу у подібних документах у освітніх чи наукових цілях, можуть залишити у фонді потрібну кількість. А надлишок списується за загальними підставами.
Отримати консультацію щодо цього питання можна на форумі Бібліотечному фахівцю

Немає коментарів: