вівторок, 31 березня 2020 р.

Цінність відкритого доступу в умовах карантину

Щоб ефективно боротися з епідемією, лікарям і дослідникам вкрай необхідно отримати доступ до всієї доступної наукової літератури, занадто часто за умови платної підписки.

В даний час дослідні лабораторії і лікарняні служби Франції створюють осередки наукового і бібліографічного моніторингу для доступу до публікацій і основним медичним документальним ресурсів для забезпечення догляду за пацієнтами. Доступ до наукової літератури також важливий для інших аудиторій, які страждають від неправдивої інформації про вірус.

Консорціум Couperin.org, ADBU і EPRIST приєднується до прес-релізу міжнародної асоціації ICOLC і просить редакторів відкрити, в цих виняткових обставинах, свої публікації для всіх , щоб попередити безпрецедентну глобальну кризу в галузі охорони здоров'я.

Пандемія COVID-19, яка розвивається швидкими темпами в Європі і в світі, зачіпає дослідників, науковців, студентів, що навчаються мобільності. Це робить ще більш очевидними переваги і необхідність публікації результатів науки у відкритому і безпосередньому доступі. Швидкість і прозорість наукових обмінів дозволять боротися з цим новим вірусом швидше і ефективніше. На даний момент вони необхідні.

Доступ до будівель бібліотек закладів вищої освіти у Франції закритий. Доступ до друкованої документації для читачів, особливо студентів, неможливий протягом декількох тижнів. Доступ до цифрових документальним ресурсів є єдино можливою альтернативою. 

Немає коментарів: