четвер, 4 червня 2020 р.

Рекомендації методичних центрів щодо профілактики COVID-19

Університетські бібліотеки є структурними підрозділами закладів вищої освіти. Відкриття бібліотек для відвідувачів в повному обсязі можливе буде тільки після дозволу відвідування ЗВО здобувачами освіти. Це рішення приймає Кабінет Міністрів України, місцеві органи влади, адміністрація університету з урахуванням рекомендацій МОЗ України, профільних міністерств та в залежності від епідеміологічної ситуації в регіоні.

Наукова бібліотека ім. М.Максимовича як координаційний центр діяльності бібліотек ЗВО рекомендує:
Ознайомити персонал із заходами щодо профілактики захворювання на COVID- 19 відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», Постанови Головного санітарного лікаря України від 09.05.2020 р. № 16 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Під час роботи бібліотек рекомендується:

- На вході до бібліотеки розмістити спиртовмісні антисептики для рук з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

- Доцільно розмістити пам`ятки з правилами поведінки і гігієни рук під час пандемії.

- Працівники бібліотеки та користувачі обов`язково повинні носити маски, захисні рукавички – за бажанням.

- Передбачити ємкості з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами для збирання ЗІЗ.

- На пунктах обслуговування, у вбиральнях бібліотеки розмістити спиртовмісні антисептики для рук.

- На пунктах обслуговування перед місцями видачі зробити розмітки на підлозі для соціальної дистанції 1,5 м.

- Передбачити окреме приміщення або окремі стелажі для зберігання видань, що будуть повернені користувачами. Термін обсервації видань - 10-14 днів із зазначенням дати повернення.

- Задля уникнення зайвого скупчення користувачів у бібліотечних приміщеннях можна передати до деканатів списки студентів-випускників, що не мають заборгованості, з правом підпису методистам факультетів обхідних листів замість працівників бібліотеки.

- Після отримання видань від користувачів поверхню меблів, де вони лежали, щоразу протирати дезінфікуючими засобами.

- Провітрювати приміщення бібліотеки не рідше, ніж кожні 2 години.

- Щодня організовувати вологе прибирання приміщень з використанням дезінфекційних засобів.

- Інформувати студентів та персонал про профілактику респіраторних захворювань. Спілкування зі студентами та персоналом з питань профілактики респіраторних захворювань можна проводити за допомогою електронного листування, веб-сайтів, соціальних мереж тощо.

- Підтримувати гнучку політику відвідуваності і відпустки через хворобу для персоналу.


Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19 для працівників бібліотек:

· не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

· обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;

· дотримуватися соціальної дистанції 1,5 м.;

· забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);

· проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;

· дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидати серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом);

· користуватися одноразовими масками не більше 2-х годин та проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;

· очищати постійно за допомогою миючих та дезінфекційних засобів поверхні та предмети, до яких часто торкаються, такі як столи, клавіатури і дверні ручки. Точний термін виживання вірусу SARS-CoV-2 на сьогодні не відомий, проте очищення поверхонь і об'єктів, до яких часто торкаються, знижує кількість вірусів, які можуть поширюватися під час дотику до зараженої поверхні, а потім до ваших очей, носа або рота.

Голова методичного центру бібліотек ЗВО України,
директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича
КНУ імені Тараса Шевченка,
керівник Секції університетських бібліотек УБА,
д-р наук із соц. комунікацій О.О.Сербін

Державна науково-педагогічна бібліотека Україна імені В. О. Сухомлинського НАПН України як головний координаційний науково-методичний центр мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України також підготувала рекомендації виходу бібліотек із карантину. Першочерговим завданням щодо відновлення діяльності освітянських бібліотек є забезпечення належних умов задля збереження здоров’я користувачів і працівників. Рекомендації (https://dnpb.gov.ua/ua/24217-2/) розроблено з урахуванням специфіки роботи бібліотек, спираючись на результати останніх наукових досліджень коронавірусу COVID-19, напрацювань зарубіжних бібліотечних організацій, Української бібліотечної асоціації та провідних бібліотек України.


Немає коментарів: