пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Бібліотеки без бібліотекарей

Деякі бібліотечні системи зарубіжжя розглядають модель «відкритих бібліотек», яка давала б відвідувачам доступ до книг, комп'ютерів та інших ресурсів в ті часи, коли бібліотека не відкрита і не укомплектована.

Установка заснована на технології: через центральну систему управління дозволяє людям входити в бібліотеку, перевіряти книги і входити в комп'ютери - все, поки відеомонітори записують свої дії. Є телефон, підключений до центральної бібліотеки, або бібліотекар за викликом, щоб відвідувачі могли задавати питання. Автоматичні системи оголошують, коли бібліотека закривається, включають і вимикають світло і можуть навіть за розкладом управляти такими зручностями, як газовий камін.
«Я думаю, що це розумне рішення давньої проблеми з бібліотекою, яка полягає в тому, що ... ми рідко можемо бути відкритими, коли користувачі цього хочуть», - сказав Джейк Груссінг, директор бібліотеки в окрузі Скотт.
Ця практика, яка є частиною довгострокового переходу до бібліотек самообслуговування, поширена в Європі, особливо в Скандинавії і Великобританії, де скорочення бюджету змусило бібліотеки проявити творчий підхід і залишитися відкритим. Посадові особи в Bibliotheca, провідній компанії в Північній Америці, яка продає необхідне програмне забезпечення, вважають користувачами більш 750 бібліотек по всьому світу.

У Північній Америці це поки що новинка. Всього п'ять бібліотечних систем - всього вісім бібліотек - впровадили його з 2016 року. Тут відкриті бібліотеки - це не тільки економія грошей, але і спосіб розширити і стандартизувати іноді нестійкі години роботи бібліотеки, щоб більше людей могли використовувати простір співтовариства. Це дозволяє бібліотекам призначати співробітників в години, коли вони найбільше потрібні, і вивільняти їх для виконання більш значущих завдань, ніж перевірка книг або вимикання світла.

Ідея набирає обертів в в різних формах. Бібліотеки округу Хеннепін спробували це два літа тому, коли в Рідждейлской бібліотеці проводилася реконструкція, з зоною прийому продовжених годин для зберігання предметів і невеликою колекцією книг для перегляду. Посадові особи продовжили систему після завершення будівництва; Бібліотека Eden Prairie робить те ж саме зараз під час її реконструкції. «Все починалося з малого, і люди дійсно реагували на це», - говорить Дженн Штрауманн, менеджер служби бібліотеки округу Хеннепін. За словами директора бібліотеки Меггі Сноу, округ Анока розглядає можливість розширення доступу до конференц-залах, а також обговорює більш широке використання. Grussing округу Скотт сказав, що він був зачарований моделлю з 2014 року, коли датський колега пояснив це. Він вважає, що округ почне використовувати його в найближчі два-три роки, в ідеалі, щоб бібліотеки працювали 14-16 годин в день.
Ризики.
«Ось що відбувається, коли ви запускаєте таку програму: близько 10% співтовариства виходять з себе і думають: « Боже мій, підлітки збираються зайнятися сексом, і вони вкрадуть все в бібліотеці », - сказав Тоні Молар, колишній директор магістерської програми Університету Святої Катерини в області бібліотеки та інформатики, - «Це ніколи не матеріалізувалося».
«Спільнота сприйняла бібліотеку як свою власну...Я бачу це навіть більше, ніж будь-яка інша бібліотека, в якій я працював або був пов'язаний».
Іншим проблемним питанням є майбутнє роботи бібліотекарів. 
«Якщо публічні бібліотеки по всій країні роблять це, і це успішно, я думаю, що це може привести до розмови про те, наскільки необхідно продовжувати укомплектувати бібліотеку на її нинішньому рівні?», - сказав Груссінг.
Реакція персоналу варіюється від «серйозного занепокоєння» до «обережного оптимізму».
А серед користувачів популярність послуги зростає. Так у біблотеці округуВентура, штат Каліфорнія у лютому використовували нові «експрес-години» 90 разів, а вже в квітні число зросло до 160. Серед найбільших прихильників батьки маленьких дітей і пенсіонери. За словами офіційних осіб, різні бібліотеки застосовують цю систему по-різному, хоча загальна послідовність додає ранні ранкові години, а потім ще кілька в вихідні і вечори.

Додавання 12 «відкритих бібліотек» в тиждень обходиться майже на 60% дешевше, ніж якби вони оплачували персонал. Бібліотеки підписуються на систему за фіксованою ціною близько 1000 доларів на місяць. Існує також одноразова плата за установку в розмірі від 2500 до 7000 доларів, в залежності від розміру бібліотеки.
Подробиці

Немає коментарів: