вівторок, 26 лютого 2019 р.

Чого хочуть викладачі?

Викладачка в мережі жаліється, що в університеті заблоковано доступ до Sci-Hub, немає  JSTOR,  а на "почитати" зарплатні не вистачить. І пост неодноразово залайканий. Давайте розберемося, чого хочуть викладачі, і чи в змозі ми задовольнити їх потреби.

Sci-Hub - науковий сайт і тіньова бібліотека, що працює під слоганом To remove all barriers in the way of science

Sci-Hub - інтернет-ресурс, що надає доступ до більш ніж 64,5 мільйона наукових статей та інших праць. Перший відомий веб-сайт, що надає автоматичний і безкоштовний доступ до повних текстів наукових робіт в масовому масштабі.

Сайт Sci-Hub надає доступ до статей, не вимагаючи передплати або оплати. Про законність, мораль та сайти доступу можно почитати тут.


JSTOR (скорочення від англ. Journal STORage) - цифрова база даних повнотекстових наукових журналів (на різних європейських мовах), а також книг (гуманітарні науки, тільки англійською мовою).

Доступ до бази даних платний - індивідуальний або корпоративний (корпоративні передплатники JSTOR - переважно бібліотеки і видавництва). Якщо бібліотека підписана,   її читачі користуються базою даних JSTOR безкоштовно

JSTOR надає вільний доступ до статей, опублікованих в США до 1923 року, а в інших країнах - до 1870 року. Це близько півмільйона статей з двох сотень видань, тобто 6% від усіх статей, доступних на JSTOR.

В даний час на сайті JSTOR працює послуга «Книжкова полиця» (англ. Shelf). Навіть в тому випадку, якщо клієнт не має платного (або безкоштовного корпоративного) доступу до жодного з журналів, він може в режимі вільного перегляду читати одну статтю протягом 14 днів. При цьому на «книжковій полиці» може бути не більше трьох статей одночасно. Для користування послугою необхідна реєстрація.

Немає коментарів: