четвер, 29 листопада 2018 р.

Flat lay photography в бібліотеці

Якщо Ви активно користуєтеся Інстаграмом для просування читання і Вашої бібліотеки в мережі, якщо фотографуєте на смартфон, то швидше за все вам відомо, що стиль Flat lay photography набирає в мережі все більшу популярність.

Так що ж таке  цей Флетлей? Це знімок, передає сьогочасний настрій фотографа, композиція якого укладена в квадрат. Зазвичай Флетлей є фотографію кількох об'єктів, які обрані відповідно до визначеної тематики, викладені на рівну поверхню і сфотографовані зверху (смартфон знаходиться паралельно столу).



І декілька порад починаючим фотографам.

Композиція

Розкладіть предмети рівно, зберігайте симетрію, залиште достатньо простору між  елементами композиції, стежте за тим, щоб кожен предмет розташовувався приблизно в однаковому віддаленні один від одного. Якщо ви все ще не впевнені - дотримуйтеся правила третин: ділимо кадр на три рівні частини по горизонталі і по вертикалі. Правило засноване на тому, що об'єкти, розташовані в місцях перетину ліній, відповідають найкращому зоровому сприйняттю. Таким чином, значимо важливий об'єкт зйомки слід розташовувати або уздовж ліній або в точках перетину цих ліній.

Кольори

Ніщо так не псує кадр, як кольори, що не виглядають гармонійно один з одним. Коли ви обираєте предмети для композиції, обов'язково зверніть увагу на те, що холодні кольори завжди добре поєднуються тільки з холодними, а теплі - з теплими.

Денне світло

Кращі кадри виходять тільки в тому випадку, якщо ви фотографуєте при денному освітленні. В ідеалі - зробити кадр прямо біля вікна з м'яким розсіяним світлом, але стежте за тим, щоб яскраве сонце і прямі сонячні промені не стали причиною засвіти фотографії та різких тіней на знімку. Якщо світло занадто яскраве - використовуйте фіксацію експозиції на телефоні, або поставте на віконне скло лист А4.

Тематика

Флетлей завжди має на увазі під собою якусь візуальну історію. Слідкуйте за тим, щоб предмети в кадрі підходили один одному за змістом, і якою б не була спокуса додати улюблену річ в композицію, не варто змішувати тематики.

Розглянувши  тут кілька прикладів, можна дати колективу бібліотеки творче завдання: спробувати себе в цьому жанрі. І у вас з'явиться невеликий запас власних фотографій, які можна використовувати в якості ілюстрацій до бібліотечних постів в соцмережах. Ловіть ідеї в повітрі і складіть свій Флетлей!

Джерело

Немає коментарів: