понеділок, 6 листопада 2017 р.

Бібліотечна екскурсія "Книжкові пам'ятки": методика роботи

Краєзнавча робота -  один з  напрямків діяльності НБ МДУ.  Впровадження в роботу бібліотечно-краєзнавчого туризму, проведення екскурсій старим містом та околицями Маріуполя, створення віртуальних виставок, написання статтєй та укладання покажчиків, формування коллекції "Краєзнавча література" фонду рідкісної та цінної книги - це лише декілька реалізованих форм краєзнавчої роботи нашої бібліотеки.

Дев'ятеро співробітників НБ прослухали цієї осені курс "Екскурсієзнавства" під час навчання в магістарурі МДУ за спеціальністю "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа". Отримані теоретичні знання стали основою для практичної розробки незвичного навіть для нас екскурсіоного маршруту. Оскільки наступний рік в Україні оголошего роком збереження культурної спадщини, а ми працюємо зараз над обладнанням окремого приміщення ФРЦК, та й зі студентами спеціальності "ІБАС" співпрацюємо регулярно, то було вирішено розробити маршрут бібліотеками та музеями міста, що мають у своїх фондах книжкові пам'ятки. 

Ця екскурсія висвітлює сторінки історії бібліотек та музеїв, допомагає відследити етнічні та мовні традиції місцевих читачів, формує інтерес до історії,  допомагає розкрити фонд, популяризує краєзнавчу літературу. Навіть нам було цікаво дізнатися про надзвичайні з точки зору історії або  поліграфії книги інших бібліотек, подивитись на судьбоносні для жителів нашего регіону документи, порівняти умови їх зберігання та особливості використання. 

Нами були розроблені портфель екскурсовода,


схема маршруту екскурсії,

технологічна карта екскурсії, 

картки екскурсіонних об'єктів 



 Найбільш цікаві об'єкти війшли у презентацію до захисту проекту:
презентация книжные-памятники-мариуполя from Lana Nazarieva

Захист наступного тижня, побажайте нам успіху!☺

Пропоную почитати:
Яковченко Р. Методика проведения экскурсий. Нюансы работы (мені ця стаття найбільше сподобалась).
Методика проведения экскурсии средствами библиотеки:

Немає коментарів: