вівторок, 20 квітня 2021 р.

Книги – світові рекордсмени

23 квітня – Всесвітній день книги!

НАЙДОВША В СВІТІ КНИГА
Довжина понад 1856 метрів, зроблена з папірусу, намотаного на жердину. Цей рекорд був зареєстрований нотаріусом 23.05.2009 року в місті Кастелло. Його втілили в життя 400 хлопців з навчального центру цього міста, їхні родини та викладачі. Назва величезної книги — «Фантастично», вона складається з 11 казок.

НАЙМЕНША КНИГА

Найменша книга (1 ‘1мм) – книга з дитячою казкою «Старий король Коул», надрукована на папері щільністю 22 г/м2 тиражем у 85 екземплярів у березні 1985р. видавництвом «Гленіффер прессс», Шотландія. Сторінки книги можна перевертати тільки за допомогою голки і дуже обережно. 
Але у 1997 році Коненко видав Мікрокнижку А. Чехова «Хамелеон» розміром 0,9 х 0,9 мм. У 2002 році супермікрокнига була занесена в Книгу рекордів Гіннесса.

НАЙПОПУЛЯРНІША КНИГА
На сьогоднішній день тираж Біблії налічує понад 6 мільярдів примірників.
Біблія повністю або частково перекладена на 2377 мов народів світу, повністю видана на 422 мовах. Над її перекладом працювали більше трьох тисяч перекладачів з різних країн. Щорічно в країнах світу продається і роздається безкоштовно близько 100 млн. примірників Біблії.

Біблія зазнала багато випробувань: на неї накладали заборони, її палили на вогнищах, робили спроби зганьбити. Жодна з книг у світі за всю історію не була так гнана і ненавісна. Тим не менш, вона збереглася і продовжує свій шлях.

НАЙВІДОМІША КНИГА
Журнал Newsweek склав рейтинг найбільш відомих книг у світі, заснований на об’єднаних даних з десяти престижних рейтингів кращих літературних творів. Коли складали список, то були взяті в розрахунок рейтинги від Опри Вінфрі, Вікіпедії, газет The Guardian і The Telegraph і видавництва Modern Library, яке спеціалізується на класиці.

Очолила ж рейтинг всім відома книга в пострадянському просторі «Війна і мир» Льва Толстого. Цей роман по популярності обійшов такі твори як: «1984» Джорджа Оруелла, «Улісс» Джеймса Джойса, «Лоліта» Володимира Набокова та «Шум і лють» Уїльяма Фолкнера.

НАЙВІДОМІШІЙ АВТОР БЕСТСЕЛЕРІВ
Автор найбільш ходової белетристики в усі часи – Агата Крісті, творець Еркюля Пуаро і міс Марпл. 78 її детективів були переведені на 44 мови і продані тиражем 2 млрд примірників.

РЕКОРДНЕ ЧИСЛО ПУБЛІКАЦІЙ
Бразильський письменник Жозе Карлос Рьокі де Альпоім Інуе написав 1046 науково-фантастичних романів, вестернів і трилерів, які були опубліковані в період з червня 1986 по серпень 1996.

Філіп М. Паркер дещо схитрував, бо він створив і запатентував спеціальну комп’ютерну програму «Long Tail», яка сама збирає інформацію з Інтернету і різних баз даних, і за допомогою спеціального шаблона створює з неї легкі для читання книги. За словами Паркера, на їх створення йде 15 хвилин і собівартість такої продукції становить 25 центів. Створив він вже більше 107 000 книг.

Звичайно, більшість книг, створених таким чином мають дуже специфічний зміст. Але все ж, і довідники по червоним вугрицям на обличчі, і словники для рішення румунських анаграм і бланаграмм, і звіти по дерев’яним сидінням для унітазів за 2008 рік, і багато інших подібних брошур, знаходять свого читача.

НАЙПЛОДОВИТІШИЙ АВТОР ЗА РІК
Англійська письменниця Дейм Барбара Картленд занесена до книги Гінесса: за один 1983 рік вона випустила 26 романів.Творчий доробок авторки – 635 назв книг, які були продані у кількості 650 млн. прим.

НАЙБІЛЬША КНИГАРНЯ
Найбільшим книжковим магазином у світі є «Барнс енд Ноубл Букстор» у Нью-Йорку (США). Він займає площу14 330 м2; загальна довжина книжкових полиць магазину становить 20,71 км.




НАЙСТАРІША КНИГАРНЯ
У 2011 році укладачі Книги рекордів Гіннеса присвоїли статус найстарішої книгарні світу лісабонській «Livraria Bertrand». Книжкова крамниця відкрилася в Лісабоні в 1732 році. Її власником став француз П’єр Форе з компаньйоном П’єром Бертраном.



Іноземці приїхали до Португалії в надії розбагатіти і не помилилися. Справи книгарні йшли добре, але в 1755 році Лісабон був зруйнований найсильнішим землетрусом, не залишилося і каменя від книгарні Bertrand. Заново відбудуватися вдалося через кілька років, і з тих пір книжкова крамниця більше не закривалася.
 
НАЙДОРОЖЧА КНИГА
8 липня 1998 на аукціоні «Крістіс» (Лондон, Великобританія) примірник «Кентерберійських оповідань» Джефрі Чосера був проданий за 7 394 000 доларів, що в 9 разів перевищило стартову ціну. Ця книга була видана в 1477 році Вільямом Кекстон і вважається першим великим літературним твором, надрукованим в Англії.




НАЙДОВША БІОГРАФІЯ
Найдовшою біографією в історії писемності є історія життя британського прем’єр-міністра сера Уїнстона Черчілля. Написана сином Черчілля Рендолф і Мартіном Гілбертом, який залишився єдиним автором після смерті Рендолфа в 1968 році, книга в даний час налічує рекордне число томів – 22, і це при тому, що її написання та пов’язані з ним дослідження ще тривають.


НАЙПОВАЖНІШИЙ ВІК ПИСЬМЕНИКІВ
Сестри-американки Сара і Елізабет Делені опублікували «Книгу повсякденної мудрості сестер Делені» у жовтні 1994 року, коли їм було відповідно 105 і 103 роки. У 1997 році Сара написала продовження книги під назвою «Сама по собі в 107 років».

НАЙМАСОВІШЕ ПУБЛІЧНЕ ЧИТАННЯ
У німецькому місті Кобленц у 2012 р. пройшло публічне читання, яке увійшло до Книги рекордів Гіннесса за кількістю людей, що слухали одночасно твори одного автора.

Цей захід організував відомий у Німеччині дитячий письменник Штефан Геммель, якому вдалося зібрати 5374 юних і дорослих любителів його творчості з усього Рейнланд-Пфальца.

Комісія від Книги рекордів Гіннесса на чолі з Олафом Кухенбеккером під загальне тріумфування публіки підтвердила нове досягнення. Акція відбулася в знаменитій фортеці Еренбрайтштайн. Щоб побити попередній рекорд, автору було необхідно зібрати не менше 5 тисяч слухачів, при цьому, захід повинен був тривати близько години.

НАЙДОВШЕ БЕЗПЕРЕРВНЕ ЧИТАННЯ
У Домініканській Республіці учасники другого Молодіжного читацького марафону встановили новий рекорд тривалості безперервного читання вголос – 1000 годин. Згідно з інформацією, протягом 43 днів 930 молодих домініканців, змінюючи один одного, читали вголос Біблію і національну конституцію. А завершив марафон президент острівної карибської держави Леонель Фернандес, який за 15 хвилин прочитав кілька розділів з конституції.

За матеріалами Інтернету

Немає коментарів: