четвер, 2 квітня 2020 р.

Бібліотекарі про авторське право під час панепідемії

Оскільки коронавірус, відомий як COVID-19, продовжує поширюватися, школи, коледжі та університети по всій країні виявляються в безпрецедентному становищі: прагнуть підтримувати свої навчальні та дослідницькі завдання, повністю перемикаючись на онлайн-навчання. Бібліотеки є ключовим ресурсом для педагогів, які задаються питанням про роль авторського права в віртуальному класі.

Бібліотекарі США розробили рекомендації про сумлінне використання у дистанційному навчанні. У законі про авторське право під сумлінним використанням розуміються обставини, при яких люди можуть легально використовувати захищені авторським правом твори без дозволу. Сумлінне використання може застосовуватися до багатьох різних ситуацій; історично суди часто дозволяли людям використовувати захищені авторським правом матеріали в освітніх цілях або для обслуговування суспільних інтересів.

У заяві пояснюється, що надзвичайні обставини, такі як пандемія COVID-19, що спонукає перейти до інтерактивних інструкцій, дають вагомі підстави для сумлінного використання матеріалів, захищених авторським правом. Під час дистанційного заняття викладачам може знадобитися потокова передача документального фільму в своєму онлайн-класі, або шкільний бібліотекар може прочитати вголос книгу для дітей під час віртуальної розповіді. З точки зору авторського права, спільне використання контенту, такого як цей, відрізняється від особистого, але бібліотекарі закликають викладачів не дозволяти страхам авторського права руйнувати їх навчання.

Ось кілька порад бібліотекарів про те, як викладачі можуть чесно використовувати захищені авторським правом матеріали під час онлайн-навчання:

  • Будьте уважні до того, скільки ви копіюєте. Наприклад, якщо ви показуєте онлайн-студентам сцену з фільму, краще поділитися тільки відповідним кліпом, а не всім фільмом.
  • Проведіть юридичну перевірку. Двічі перевірте, чи можете ви знайти ліцензовану альтернативу, перш ніж ділитися ліцензійними матеріалами.  
  • Обмежити поширення захищених авторським правом матеріалів. Переконайтеся, що будь-які матеріали, якими ви ділитеся, доступні тільки для зарахованих студентів і викладачів, і що вони доступні тільки в той період часу, коли вони необхідні.
  • Будьте особливо обережні при обміні з DVD-дисків або інших ресурсів, які можуть бути захищені за допомогою управління цифровими правами. Закон про захист авторських прав у цифрову епоху (DMCA) робить злом DRM ще одним порушенням закону. Бібліотекарі рекомендують по можливості використовувати повністю ліцензовані потокові сервіси.

Немає коментарів: